Informaţii generale despre genetică şi rolul acesteia în raport cu factorii de mediu, stilul de viaţă şi alte elemente

Ce sunt genele?

O genă este un segment dintr-o moleculă de ADN (acid dezoxiribonucleic) ce conţine instrucţiuni privind modul, momentul şi locul în care corpul tău creează fiecare dintre miile de proteine ce stau la baza proceselor vitale. Fiecare genă constă într-o combinaţie de patru perechi de bază, care constituie codul tău genetic:

  • adenină
  • timină
  • citozină
  • guanină

Codul fiecărei gene combină „literele” A, T, C şi G în diverse moduri, compunând „cuvintele” care specifică tipul de aminoacid de care este nevoie în fiecare etapă a procesului de creare a proteinelor necesare pentru dezvoltarea şi funcţionarea corespunzătoare a corpului tău.

În ce constă variaţia genelor?

ADN-ul fiecăruia dintre noi conține informații cu particularități, iar aceste mici diferenţe sunt cele care ne fac să fim unici. Excepție fac doar gemenii identici.

Variaţiile genelor sunt micile modificări ale codului genetic, prezente în cazul a cel puţin 1% din populaţie. De exemplu, o „literă” genetică (A, T, C sau G) poate fi înlocuită cu alta. Aceste variaţii pot conduce la diferite procese în corp, la fel cum modificarea unei litere dintr-un cuvânt îi poate schimba în totalitate sensul; de exemplu: „c”az/„g”az.

Atunci când variaţia afectează o singură literă genetică, precum în exemplul anterior, se desfășoară un fenomen denumit de oamenii de știință „polimorfism uninucleotidic” (sau SNP).

Variaţiile genelor sunt periculoase?

Variaţiile genetice nu reprezintă decât diferenţe ale formelor genelor prezente în corpurile noastre. Nu ar trebui considerate „bune”, „rele” sau „periculoase”.

Variaţiile genetice sunt destul de comune la indivizii sănătoşi, iar unele variaţii se pot dovedi a fi chiar benefice.

Majoritatea oamenilor prezintă una sau mai multe dintre aceste caracteristici genetice. Identificarea şi analizarea modelului tău unic de caracteristici genetice pot susține adaptarea dietei şi a stilului de viaţă personal pentru a fi în concordanţă cu necesităţile tale specifice, concepând astfel un planul de dietă personalizat.

Ce este „NUTRIGENETICA”?

Nutrigenetica studiază variaţiile genetice individuale și modul în care acestea influențează reacția organismului la diferite alimente şi surse de nutrienţi. Ea ne permite să identificăm unde ne situăm în cadrul procesului de elaborare a programului personalizat de dietă și exerciţii fizice.

Nutrigenetica nu oferă informaţii medicale sau cu privire la riscul de dezvoltare a anumitor boli.

Scopul nutrigeneticii este unul educativ, iar testul genetic este clasificat precum o testare genetică cu privire la stilul de viaţă.

În ce măsură îmi poate oferi un test genetic sugestii cu privire la dietă?

Pentru a putea alinia dieta şi stilul de viaţă cu genotipul personal, trebuie să ştim mai întâi ce variaţii genetice ne caracterizează. Anumite variaţii par să sporească provocările în calea atingerii şi menţinerii unei greutăţi sănătoase. Putem explica contextul profilului genetic şi consecinţele metabolice folosind exemplul genei care influenţează proteina 2 de fixare a acidului gras intestinal (FABP2). Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care prezintă varianta Thr54 a genei FABP2 tind să absoarbă mai multe grăsimi din alimentație şi să aibă un indice de masă corporală ridicat, comparativ cu persoanele care nu prezintă această variantă. Aceste persoane vor constata că atunci când consumă alimente cu conţinut redus de grăsimi le este mai uşor să menţină o greutate corporală sănătoasă. Scopul testului genetic bodykey este să determine care dintre aceste variaţii genetice te caracterizează şi să îți ofere recomandări şi noi abordări privind consumul alimentar şi exerciţiile fizice, care să te ajute să îți gestionezi cu succes greutatea. Luând în considerare consecinţele metabolice ale tuturor celor cinci variante genetice, frecvenţa lor în cadrul genotipului uman şi efectele lor asupra metabolismului, oamenii de ştiinţă bodykey™ au dezvoltat o metodă de monitorizare a dietei şi un plan de exerciţii fizice adecvat profilului tău genetic.

Informaţii specifice despre testul genetic

Pe baza unei analize exhaustive a literaturii ştiinţifice existente și folosind criterii stricte de selecţie aplicate de o echipă de experţi din domeniul geneticii, a nutriţiei, obezităţii şi gestionării greutăţii, genele au fost selectate din Baza de date privind harta genelor obezităţii (Rankinen et al., 2006) (Obesity Gene Map Database). O echipă de experţi a analizat doar variaţiile genetice asociate cu greutatea corporală, cu Indicele de Masă Corporală sau cu țesutul adipos, conform informațiilor reproduse în cel puţin trei studii clinice. Printre aspectele avute în vedere se numără și îndeplinirea unor criterii suplimentare, de ex: funcţia lor biologică dovedită, probabilitatea deținerii unui rol biologic în gestionarea greutăţii şi dovezile obţinute în urma studiilor clinice.

Numai cinci variaţii genetice (identificate în patru gene) îndeplinesc toate criteriile şi, în consecinţă, au fost incluse în testul genetic bodykey:

  • Proteina 2 de fixare a acidului gras (FABP2) (rs1799883) Ala54Thr
  • Receptorul gama activat de proliferatorul peroxizomului (PPARG) (rs1801282) Pro12Ala
  • Receptorul adrenergic Beta-2 (ADRB2) (rs1042713) Arg16Gly
  • Receptorul adrenergic Beta-2 (ADRB2) (rs1042714) Gln27Glu
  • Receptorul adrenergic Beta-3 (ADRB3) (rs4994) Arg64Trp

Luând în considerare criteriile noastre stricte şi tehnologia disponibilă la momentul lansării programului bodykey, această îmbinare a variaţiilor genetice reflectă cunoştinţele ştiinţifice de actualitate din domeniul nutrigeneticii.

Știm că, în acest domeniu, ştiinţa evoluează rapid. Prin urmare, analizăm în permanenţă literatura ştiinţifică dedicată variaţiilor genetice raportate în contextul gestionării greutăţii, pentru a putea include în viitor cele mai recente dovezi ştiinţifice în produsele noastre.

Prezentarea rezultatelor

Folosind un algoritm științific specific produselor, laboratorul de teste genetice analizează rezultatele testului tău genetic cu scopul elaborării unui plan de dietă și exerciții fizice. Acesta îți va fi prezentat de îndată ce laboratorul a finalizat testarea propriu-zisă. Profilul de dietă şi exerciţii fizice, alături de datele furnizate în cadrul secțiunii Crearea planului individual, reprezintă baza pentru programul tău personalizat de control al greutății.

Confidenţialitate şi Condiții de păstrare

Laboratorul înregistrează doar codul tău unic şi nu are acces la date personale precum nume, adresă, număr de telefon etc. În cazul în care îți scrii numele pe plic (ceea ce nu este necesar), laboratorul este obligat prin lege să distrugă imediat plicul.

De îndată ce analiza a fost efectuată cu succes, toate probele biologice sunt distruse. Datele sunt stocate timp de maximum 40 de ani.

Ca urmare a confidențialității tuturor probelor, Amway nu va putea oferi niciodată informații unei terţe părți cu privire la profilul tău genetic. Testul genetic a fost conceput din rațiuni strict legate de stilul de viaţă personal, aşadar analiza are ca unic scop obţinerea rezultatelor și identificarea profilului dietetic și privind exercițiile fizice.

Folosirea probelor biologice în scopuri secundare

Nu se prevede utilizarea probelor pentru scopuri secundare. Dacă Amway va planifica un studiu ştiinţific în viitor, va fi necesar un formular suplimentar de consimţământ în acest sens.

Întrebările consumatorilor

În cazul în care ai întrebări sau nelămuriri, te rugăm să ne contactezi folosind formularul de contact. Experţii noştri vor lua legătura cu tine în termen de 48 de ore.

Bibliografie

Rankinen, Zuberi, Chagnon, Weisnagel, Argyropoulos, Walts, P\u00E8russe, Bouchard, 2006: The human obesity gene map: the 2005 update (Harta genelor responsabile de obezitatea umană: actualizare 2005). Obezitatea (2006) 14:529-644 Revenire la referinţă